17 Ekim 2015 Cumartesi

GÜMÜŞ KOL DÜĞMELERİ


Kol düğmeleri, benim için şıklığın, zerafetin, zevkin göstergesi, hem kadınlar için hem de erkekler için….. İlk olarak 16. Yüzyılda Fransa’da kullanılmaya başlamış.Teknolojinin getirdiği düğmeler ortaya çıkınca da günlük hayatta pek yer bulamamış.

Nerede bir kol düğmesi görsem hemen göz ucuyla incelemeye başlarım. Kırılmış el yapımı sedef-gümüş bir kol düğmesini açık arttırmada almaya bile çalışmıştım. Son saniye başkasında kaldı, ne kadar üzülmüştüm, alan kişiden almaya çalıştım sonra ama nafile…

Baktım alamıyorum, kendime büyük bir amaç belirledim: Kendi kestiğim taşlardan kol düğmesi yapacaktım. Taş kesme işinde geride kaldığım için hazır taşlarla veya farklı tekniklerle kol düğmesi yapmaya başladım.

Erkeklere veya kadınlara hediye seçmekte zorlananlar için bir alternatif olan kol düğmelerine örnek olsun diye size benim yaptığım, şu an bir yerlerde kullanıldığını umduğum, kol düğmelerinden birkaç resim ekliyorum…. Hepsinin anısı farklı…




26 Eylül 2015 Cumartesi

GÜMÜŞ TAKI YAPIM KURSLARI


Son on yılda İstanbul’daki takılarla ilgili kursları takip ettim, bazılarına katıldım.

İlk kursum  Türkiye’de de ilk defa düzenleniyordu. Harmony Değerli Taşlar firmasının sahibinin Gemoloji Derneği ile organize ettiği ve eğitimi firma sahibinin bizzat kendisinin verdiği bir sertifika programı idi. 10 gün sürdü. Benim gibi yarı-değerli taşları iyi bilmeyenler için zor bir eğitimdi. Ancak yazılı-sözlü sınavı başarı ile geçerek ilk sertifikamı aldım. Kursta sağım solum ünlü kuyumcuların satınalmacılarıyla doluydu. Pırlantadan başlayıp inciye kadar bütün değerli ve yarı-değerli taşları tanıdım. Çok keyif aldığım bir eğitimdi.  http://www.harmonydegerlitaslar.com/

İkinci kursum ise bu ilk eğitimde tanıştığım Aylin Gözen’in düzenlediği gümüş hamur kullanılarak takı tasarımı yapılan kurs idi. Birkaç ay da bu kursa gittim ve kursu tamamladım. Hala malzemelerim duruyor. Yaratıcılıkta malzemenin ne kadar önemli olduğunu anladığım kurstu. http://www.aylingozen.com.tr/
Bir yıl boyunca sie İSMEK'in düzenlediği takı tasarımı kursuna gittim, sertifikamı aldım. Sonraki dönemlerde bu kursun inanılmaz faydasını gördüm. El ustalığımı kazandığım kurs oldu.

Bir sonraki kursum, mum kalıplar yaparak gümüş takı yapma kursu idi. İki yıl kadar sürdü. Çok şey öğrendim. Arkadaşlığını kazanıp, sonrasında kansere teslim ettiğimiz Zeynep Aksungar tarafından eğitildim. Rahmetle anıyorum. Seri üretimi, piyasayı, Kapalı Çarşı'nın üst kısmındaki dökümcüleri, atölyeleri bana tanıttı.

Son gittiğim kurs ise üç yıldan fazla sürdü, tam klasik kuyum eğitimi idi. Bu kursu çok aradım. Anadolu yakasında bulduğum en iyi kurs. İki üstat ile çalıştım. Serpil Yücedağ Poyraz kurs sahibemiz, oldukça yetenekli, farklı bakış açılar kazandıran bir eğitmen. Artık arkadaşım. Erol Kalkan ise tam anlamıyla klasik kuyumculuğun detaylarını öğretti. Bu kadar sabırlı ve yetenekli birini tanımadım. Kursun uzun sürmesi öğrenme süresinden kaynaklı değildi, tam bir usta çırak ilişkisi kaynaklı idi. Son gümüş takılarım bu kurs sırasında ortaya çıktı. Sonrasında evimdeki atölye devreye girdi. Bu kursta birlikte eğitim aldığımız,  iyi tasarımcılar arasına giren, oldukça yetenekli kişilerle tanıştım:
·         Zeynep Ateş, Gallery Ates, harika tasarımları var.
https://www.etsy.com/people/zynpats
·         Hilal Seçen, web sayfasından deniz kokan ürünlerine ulaşabilirsiniz.
http://www.hilalsecendesign.com/


Kurslarla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz bana veya web adreslerini verdiğim kişilere ulaşabilirsiniz.
Takısız kalmayın, takın takıştırın :)
Gülhayat

12 Eylül 2015 Cumartesi

Midilli Petra'da Lavdan Takı Tasarımı

Geçen hafta Midilli'de bir çok takı satan mağazayı gezdim.  Petra'da takı tasarımı yapan ve satan bir mağaza bana farklı geldi. Çarşının içindeki bu dükkanı sizinle paylaşmak istedim. 

 
Mağazada en çok dikkatimi çeken malzeme ise lav idi, bildiğiniz volkanın patlamasının sonuçları. Değişik şekiller verilip, boyanmış ve takılara dönüştürülmüş.


Kendime ise sade bir küpe aldım. Sunuş şekli de çok şirindi. Şekerler çok lezzetli olmasa da :)



Yolunuz oralara düşerse, bu takılar ilginizi çekiyorsa, uğrayın derim .....

Kolay Gümüş Parlatma

Yıllarca gümüş takı takmak istemedim. Tek sebebi ise kararan gümüş takılarımını nasıl kolay temizleyeceğimi bilememekti.

İlk yöntemim takılarımı karbonat ile silmekti, çok işe yaradığını söyleyemem.

Daha sonraları ise büyük marketlerde satılan gümüş parlatma sıvılarını kullandım. Ovalamaktan yoruluyorsunuz ve çok da istediğiniz gibi olmuyor.

Geçen sene bir ürün öğrendim ki her şey değişti. Adana ziyaretim sırasında Amerikan pazarı deniler yerde aşağıdaki ürünü buldum. Klasik kuyumculuk kursundaki bir arkadaşımın önerisi idi.

Twinkle markalı, ayakkabı boyası gibi, kremsi malzemeyi süngeri ile silip biraz ovalıyorsunuz, sonuç harika.

Benim yüzüklerimden birinde sizlere göstermek için ürünü denedim.










Umarım sizin de işinize yarayacak faydalı bir bilgi olur.


31 Ağustos 2015 Pazartesi

Kediler ve Takılar

Merhabalar,

Bugün keyifle yaptığım takılarla, çok sevdiğim kedilerimin resimlerini sizlerle paylaşmak istedim. İkisi de vazgeçilmezlerim oldu.





Benim güzel kedim, kedi kolyesiyle oynarken :) Bronz üzerine gümüş kedi...
























Bu da renkli boynuzdan yapılmış kedi kolyeleri....                                                                                                       



                                            
                                



Boynuz üzerine gümüş kakmaya güzel bir örnek, çok güzel bir teknik, yaratıcılıkta sınır tanımıyor...


Kedi severlerin yorumlarını bekliyorum ..........
Tayfa ve Duble'yi tanıştırayım....
                               
Sevgilerimle,
Gülhayat

30 Ağustos 2015 Pazar

El Yapımı Takılarım

Büyük bir keyf ile yaptığım takılardan bazılarının resimlerini burada verip, yorumlarınızı almak istiyorum.









Bu ilk yaptığım takılardan biri, gümüş hamuru tekniği ile yaptım. Çok havalı duruyor ve spor kıyafetlere çok yakışıyor.
















Bu da kalıp tekniğine bir örnek. Keyf ile taktığım başka bir kolye. Spor kıyafetlere çok yakışıyor.
















Gümüş yildiz takımının ayrı bir havası var.....




















Sade yeşil bir cam damlanın etrafa saçtığı ışıltılar..........












Yorumlarınızı merakla bekliyorum.

Gülhayat





Hakkımda


2007 yılının başında bir kitap okudum ki hayatımı çok değiştirdi: Mücevherlerin Gizli Tarihi. Birden renkli taşlar ilgimi çekti. Çok şanslıydım, Türkiye’de ilk defa yapılan renkli taşlar kursuna ben de gittim, kuyumcuların arasında! Renkli taşlar konusunda sertifikam bile var artık. 




Bu yetmezdi, hızlı bir teknikle gümüş takı yapma kursuna da gittim, 2 ay her haftasonu. Mineraller, kristaller toplamaya başladım. Bir dolu kitap alıp çalışmaya başladım. Takı takmayan ben (hala da fazla takmıyorum, ne de olsa gıda işletmelerinde takı takmanın yasak olmasının etkisini taşıyorum)  takı dergileri almaya başladım.  Bu konudaki müzeleri gezmeye başladım. Gemoloji Derneğine bile üye oldum. Hobim farklı şekilde devam etti o yıl.  Takı yapımıyla ilgili başka bir kursa gittim, imitasyon takı yapımı. 1 yıl sürdü.  O kış boyunca o kadar çok takı yaptım ki inanılmazdı.




2008 yılı sonuna doğru bir taş kesme makinem oldu, nasıl sevinmiştim. Henüz üzerinde detaylı çalışmaya başlamadım ama ara ara bir şeyler kesiyorum. Bu konuda çok çalışmam lazım çokkkkkk.




Geçen yıl ise özel bir kurs alıp gümüş takı kursuna başladım. 4 -5 ay bu kursa devam ettim ve takıların kalıplarını yapmaya öğrendim. İlk defa Kapalı Çarşının yukarısında bir dökümhane gördüm. Böyle atölyeler görmek beni daha da çok heyecanlandırdı ve yeni tasarımlar yapmaya yönlendirdi.




Daha sonra klasik kuyumculuk kursuna 3 yıl kadar gittim. Gümüş takı tasarımı ve yapımı üzerine çok şey öğrendim. Bir sürü takı tasarımım oldu…




Hayatı daha zevkli kılmak için herkesin bir hobisi olmalı….
Gülhayat